Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon kan een belangrijke rol spelen in het beleid van een organisatie voor wat betreft ongewenste omgangsvormen. In de arbowet staat beschreven dat een werkgever de verplichting heeft om de medewerkers te beschermen tegen PsychoSociale Arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA verstaat men die factoren binnen de werksituatie die stress veroorzaken. U moet dan denken aan discriminatie, pesten, seksuele intimidatie, agressie/geweld en werkdruk. Een van de maatregelen die een werkgever kan nemen om medewerkers te ondersteunen als ze last hebben van PSA is het aanstellen van een vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen.

Voor een goede uitvoering van de taken van een vertrouwenspersoon is het van belang dat een vertrouwenspersoon onafhankelijk zijn werk kan doen. Dat is voor een externe vertrouwenspersoon stukken makkelijker dan voor een interne vertrouwenspersoon.

De ZEBRA werkmethode

  • De organisatie stelt ZEBRA en haar vertrouwenspersonen voor in de organisatie.

  • De vertrouwenspersoon legt uit wat zij voor de medewerkers van uw organisatie kunnen betekenen.

  • De contactmethodes en meldingsmogelijkheden worden zowel tijdens de meeting als op een eventueel intranet uitgelegd.

  • De vertrouwenspersoon heeft in eerste instantie telefonisch contact of via een vorm van beeldbellen. Daarna kan indien nodig een persoonlijke ontmoeting geregeld worden.

  • De situatie wordt met de melder doorgenomen en er worden eventuele vervolgstappen- of afspraken gemaakt.

ZEBRA verzorgt per jaar een rapportage voor de organisatie met geanonimiseerde data over o.a. aantallen en type meldingen en de afwikkeling hiervan. Indien van toepassing meldt ZEBRA patronen in de meldingen en geeft adviezen voor de organisatie.